• Erasmus+ v Rumunsku, prostredníctvom Vidieckeho parlamentu na Slovensku

          • V dňoch 9.4 až 19.4.2024 sa Karin Hudecová a Tomáš Gholík, žiaci 4.g triedy zúčastnili ERASMUS + pobytu v Rumunsku. Pobyt a aktivity mladých z rôznych krajín EÚ, bol v meste Bran. Mladí ľudia mali možnosť poznať mesto Braşov, kochať zaujímavosťami a krásami mesta Braşov, hrad Bran. Je to druhé najväčšie mesto Rumunska a nachádza sa tu najužšia ulička na svete, ktorú sme, ako slovenský tím, spolu navštívili. Debatovali sme, kedy sa eurovoľby konajú v našich krajinách a následne sme plnili rôzne úlohy programu počas nášho pobytu. Projekt sa realizoval prostredníctvom  Vidieckeho parlamentu na Slovensku o.z.

          • K 79. výročiu ukončenia 2.Svetovej vojny: Spomienky priameho účastníka SNP

          • Dnes sme na našich stredných školách, privítali vzácnu návštevu. Čestného prezidenta Únie vojnových veteránov Slovenskej republiky, hrdinu Slovenského národného povstania Kpt. v.v. Vladimíra Strmeňa a plk.Ing. Pavla Marka, prezidenta ÚVV SR súčasne vykonávajúceho funkciu prezident SPIA pre Slovenskú republiku(slovenská pobočka Medzinárodnej asociácie príslušníkov) mierových síl OSN). V rokoch 1998 - 1999 plnil úlohy misie EUMM v Kosove. Pán Strmeň , pútavo a autentický priblížil svoje zážitky z bojov v SNP, ako aj celý svoj život, ktorý bol ovplyvnený 2.sv.vojnou. Napriek svojmu veku, svojím prejavom, dokázal zaujať našich žiakov, ktorí sa živo zaujímali o udalosti SNP a 2.svetovej vojny. Pán Marko, im prostredníctvom svojho rozprávania a pasportov priblížil činnosť mierových síl . Zdôraznil, aby sme boli hrdí na svoju krajinu a jej symboly. Na záver besedy sa žiakom a naším hosťom prihovoril primátor mesta Ing. Radoslav Vazan zdôraznil, že je veľmi dôležité pripomínať si našu históriu, aby mladí ľudia nezabudli, ako ťažko bola získaná. Náš zanietený heligonkár a spevák ľudových piesní Peťko Sedmák , spestril náš program svojím vystúpením, za čo mu veľmi pekne ďakujem. Ďakujem naším vzácnym hosťom za návštevu a želám im veľa zdravia a rodinnej pohody.

          • Deň narcisov 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

             

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

          • Svetový deň zdravia sa týka aj nás

          • Svetový deň zdravia, 7. apríl,  je deň, kedy by sme sa mali zastaviť a vedome sa zamyslieť nad svojim zdravím, pretože nie je samozrejmosťou a zrkadlí nám to, ako žijeme, akú máme životosprávu a návyky. Žijeme rýchlym tempom a mnohokrát túto skutočnosť opomíname. A preto regionálne úrady verejného zdravotníctva od 8. 4. do 30. 4. 2024 organizujú dni otvorených dverí v poradniach zdravia a ďalšie aktivity, do ktorých sa zapojila aj naša škola. Dňa 9. apríla 2024 k nám prišli odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a intenzívne sa venovali 12 dobrovoľníkom t.j. zamestnancom a plnoletým žiakom našej školy. Absolvovali sme rozmanité vyšetrenia. Z kapilárnej krvi nám zistili celkový cholesterol, HDL (dobrý cholesterol), LDL (zlý cholesterol), triacylglyceroly, glukózu. Taktiež sa venovali meraniu tlaku krvi a pulzu. Boli veľmi dôslední a zamerali sa aj na  meranie telesného a viscerálneho tuku, kostrového svalstva i bazálneho metabolizmu. Vyšetreniu predchádzala podrobná diagnostika nášho zdravotného stavu, rodinná anamnéza a medzi otázkami bola aj téma nášho aktuálneho životného štýlu. Na základe komplexného vyšetrenia sme dostali individuálne odporúčania a rady pre optimalizáciu nášho životného štýlu so zameraním na zdravú výživu a pohybovú aktivitu. Aj toto môže byť jeden zo spôsobov, ako sa na chvíľu zastaviť a venovať čas len sebe a svojmu zdraviu. 

          • EXPERT geniality show 2023/24

          • Aj naši žiaci sa tento rok zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT geniality show. Jej hlavným poslaním je:

            • vzbudzovať u žiakov hlbší záujem o rôzne oblasti ľudského poznania a motivovať ich k ďalšiemu vzdelávaniu,
            • dať žiakom možnosť predviesť svoje vedomosti v oblasti, ktorá ich baví,
            • umožniť žiakom súťažnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi iných škôl.

            Tento školský rok využilo možnosť zasúťažiť si 6 žiakov. Svoje vedomosti si s ostatnými žiakmi  zmerali v nasledujúcich témach:

            Od Dunaja k Tatrám /téma zahŕňa dejiny, umenie, šport, biológiu, geografiu, aktuality, slávne osobnosti Slovenska/

            Svetobežník /poznatky fyzickej, politickej a humánnej geografie/

            Mozgolamy /hádanky, postupnosti, zaujímavé slovné úlohy, kombinačné a pojmové myslenie/

            Do you speak English? /základné jazykové zručnosti – čítanie s porozumením, gramatiku, slovnú zásobu, komunikáciu a reálie anglicky hovoriacich krajín/

            Tajomstvá prírody / poznatky z biológie, fyziky, astronómie a chémie/

            Góly, body, sekundy /poznatky z histórie a druhov športov, o rekordoch, olympiádach, športovcoch, fyziológii tela športovcov, strave/

            Všetkým účastníkom ďakujeme za reprezentáciu školy. Špeciálne gratulujeme našim najúspešnejším súťažiacim v kategórii EXPERT G12, ktorí získali titul „TOP Expert“:

            -       Damján Petrík (1. G)

            -       Matúš Krajč (2.G ).

             

                                                                                                          

                                                                                                                                   Mgr. Izáková Janka

          • Ela Kocková opäť medzi nami

          • Naša bývalá žiačka Ela Kocková je študentkou 1. ročníka Univerzity "Tomáše Bati ve Zlíně". Dňa 1.3.2024 žiakom 2. a 3. ročníka podala najaktuálnejšie informácie o jej štúdiu, menovala veľa výhod a príležitostí, ktoré jej škola ponúka. Pripravila si pre nás zaujímavú prezentáciu, v ktorej sme sa dozvedeli o študentskom meste Zlín, ponuke odborov jednotlivých fakúlt a virtuálnu prehliadku priestorov univerzity a jej internátu. Nezabudla ani na voľnočasové aktivity, možnosť zapojenia sa študovať v zahraničí cez projekt Erazmus+, predstavila podmienky štúdia a kreditný systém. 

            Ďakujeme Ele, že si našla pre nás čas a prajeme jej aj naďalej veľa úspechov.

             

            Vanesa Horniaková a Petra Piatrová, žiačky 3.G

          • Beseda so sieťovou inžinierkou – Aj Ty v IT

          • Dňa 30. 01. 2024 sa v našej škole uskutočnila beseda s Ing. Klaudiou Kajsovou z občianskeho združenia Aj Ty v IT. Pani lektorka nám priblížila svoju cestu k práci sieťovej inžinierky, porozprávala o možnostiach štúdia informatiky na vysokých školách a vzdelávaní v IT prostredníctvom rôznych kurzov a samoštúdia.

            Žiaci si mohli vytvoriť svietiace pohľadnice, prezrieť stavebnice autíčok s micro:bitmi, ktoré ich zaujali konštrukciou, ale aj rôznymi svetelnými a zvukovými efektmi.

          • Učili sme sa programovať micro:bity

          • V spolupráci s organizáciou Aj Ty v IT sa dňa 30. 01. 2024 počas dvoch vyučovacích hodín v našej škole uskutočnil workshop Základy programovania s micro:bitom pre žiačky I. ročníka.

            Micro:bit je malý mikropočítač, ktorý slúži na vzdelávanie v oblasti programovania. Dievčatá sa naučili vytvárať digitálne menovky a zostaviť jednoduché programy, napríklad hru Kameň, papier, nožnice. Tvorba programov pomocou spájania blokov do súvislých celkov ich veľmi bavila, na stretnutí bola výborná pracovná atmosféra. V práci s micro:bitmi sa naši žiaci a žiačky budú ďalej zdokonaľovať na hodinách informatiky.

            Aktivity tohto typu sú dôkazom, že aj zábavnou, hravou formou je možné žiakom priblížiť programovanie, podnietiť u nich rozvoj logiky a algoritmického myslenia a umožniť im nakuknúť do sveta moderných technológií aj z pohľadu tvorcu, nielen bežného používateľa.

          • 0.ročník súťažnej prehliadky v literárnej tvorbe a prednese poézie a prózy

          • Gymnázium Andreja Sládkoviča v Krupine , v spolupráci s Mestom Krupina.

             

            vyhlasuje

             

            0.ročník súťažnej prehliadky v literárnej tvorbe a prednese poézie a prózy.

             

            Rodný môj kraj

             

            Poslanie súťaže:

            Pripomenúť si život a tvorbu literátov, ktorí sa v Krupine narodili alebo pôsobili. Napomáhať rozvoju tvorivého a interpretačného talentu mládeže základných a stredných škôl všetkých typov. Podporiť amatérskych recitátorov a autorov, milovníkov krásnej literatúry z radov dospelých.  Posilňovať vzťah k rodnému kraju, k regiónu.

             

            Zameranie súťaže: Súťaž je  zameraná na vlastnú tvorbu a prednes diel starších i súčasných slovenských autorov s témou domova a vzťahu k rodnému kraj.

            Termín:

            Vyhodnotenie súťaže vo vlastnej tvorbe a súťaž v prednese poézie a prózy sa uskutoční dňa 3. mája 2024 od 10.00 hodv obradnej sieni Mestského úradu Krupina. Kategórie:  

            I. kategória žiaci  2. stupňa základných škôl: vlastná tvorba, prednes  poézie a prózy

            II. kategória študenti stredných škôl: vlastná tvorba, prednes  poézie a prózy.

            III. kategória dospelí: vlastná tvorba, prednes  poézie a prózy.

            Podmienky súťaže:

            1. Literárna tvorba.
            • Súťaže sa môže zúčastniť každý autor, ktorý zašle maximálne 2 básne alebo 1 prozaický útvar v rozsahu najviac 5 strán.
            • Na každú prácu uveďte meno, vek, bydlisko autora, ročník, adresu školy a kontaktné tel. číslo/e-mail.
            • Súťažné práce je potrebné zaslať v elektronickej podobe na e-mail: gaska@gymsladka.sk, v predmete správy uveďte „rodný môj kraj_súťaž“.
            • Prihlásené práce nesmú byť dovtedy nikde publikované. Práce nevraciame.
            • K súťažným prácam prosíme zaslať súhlas so spracovaním osobných údajov a informovanosť dotknutej osoby potvrdený autorom nad 15 rokov, resp. zákonným zástupcom autora do 15 rokov. (Príloha č. 1).
            • Uzávierka súťaže: 14. apríl 2024
            • Vyhodnotenie súťaže: Všetci súťažiaci budú oboznámení s výsledkami súťaže a oceneným autorom pošleme osobitné pozvánky na slávnostné vyhodnotenie súťaže.
          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška zima mu bude!

          • Turíce prídu síce o niečo neskôr, ale fašiangy sme si na našom gymnáziu priblížili dnes. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou, obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou, počas ktorého sa konali tradičné fašiangové činnosti. Tak napríklad ešte aj dnes obľúbené karnevaly, hoci voľakedy to bol sprievod v maskách. Vo všeobecnosti sa tradovalo - čím hrozivejšia maska, tým lepšie, pretože dokázala odohnať zlých duchov z ľudských príbytkov. Alebo, pochovávanie basy, ktoré symbolizovalo prichádzajúci pokoj počas nasledujúceho pôstu, kedy malo všetko stíchnuť. No toto obdobie nebolo len o zábave, ale aj o práci. Ženy a dievky počas krátkych zimných dní a dlhých chladných večerov párali perie. Ním potom plnili vankúše a periny a chystali z nich výbavu pre nastávajúcu nevestu. Čím viac dcér v dome, tým viac peria bolo treba. Pre každú jednu dievku sa chystalo veno, ktoré museli tvoriť dve poriadne duchny a štyri vankúše. A keď hovoríme poriadne, tak máme na mysli celkovo 24 kíl peria. Čo nebola maličkosť a tak sa k páračkám pozývala rodina, susedy i priateľky. Vytvoriť výbavu pre jednu budúcu nevestu trvalo približne päť rokov. Táto ťažká, no krásna práca prehĺbila a upevnila vzťahy medzi celou dedinou. Práve tento pomaly zabudnutý rituál nám sprostredkovali ochotné dámy z Klubu seniorov Krupina Veselé seniorky. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavých príbehov a spomienok. Chcem sa poďakovať práve týmto ženám, menovite pani Ďuricovej, pani Kohútovej, pani Remiarovej a pani Výbohovej za ochotu prísť medzi nás a priblížiť nám naše zvyky. Tiež by som sa chcela poďakovať všetkým študentkám a študentom, ktorí prišli krásne vystrojení v nádherných krojoch a s dobrou náladou nás sprevádzali celým dňom a ich rodičom a starým rodičom za to, že ich na našich školách máme. Ďakujem aj majsterkám a majstrom OV SOŠOaS v Krupine za chutné občerstvenie. A v neposlednom rade pani riaditeľke obidvoch stredných škôl Mgr. Anne Borbuliakovej za umožnenie zorganizovať krásne podujatie a tak ho uchovať pre ďalšie generácie. Na záver si požičiam myšlienku p. Remiarovej: „Naši starí rodičia boli veľmi múdri ľudia a aj dnes by sme sa mali čo od nich učiť. Tak na to nezabúdajme prosím.“


            Mgr. Mária Rievaj, učiteľka

          • Deň bezpečného internetu 2024 - 6. február

          • Deň bezpečného internetu (SID) organizuje sieť Insafe/INHOPE v Európe s podporou Európskej komisie každý rok vo februári, na podporu bezpečného a pozitívneho používania digitálnych technológií, najmä medzi deťmi a mladými ľuďmi. Spája milióny ľudí, aby inšpirovali k pozitívnym zmenám na internete, aby zvyšovali povedomie o otázkach bezpečnosti online a zúčastňovali sa na podujatiach a aktivitách po celom svete.

          • Workshop k robotike

          • V piatok 26.1.2024 sa u nás na škole konal workshop k robotike. Páni z firmy Mivasoft nám a naším hosťom predstavili multifunkčné robotické rameno Dobot Magician ktoré sme zakúpili na našu školu ako učebnú pomôcku.

          • Exkurzia Viedeň

          • V piatok 19.1.2024 sa skupina študentov gymnázia spolu s pedagógmi vybrala na exkurziu do Viedne. Cieľom exkurzie bola návšteva imerzívnej výstavy veľkolepého sveta Tutanchamóna, kde sme sa okrem obdivovania predmetov a hrobky Tutanchamóna mohli preniesť pomocou virtuálnej reality, multimediálnej prezentácie a interaktívnej hry do starovekého Egypta. Následne sme si prehliadli historické centrum mesta a tu sme splnili ďalší cieľ exkurzie – návštevu Prírodovedeckého múzea (Naturhistorisches Museum).  Múzeum je rozdelené do viacerých oddelení mineralogicko-petrografické, geologicko-paleontologické, botanické, 3 druhy zoologických oddelení. Mohli sme tu vidieť bohatú zbierku minerálov a hornín z rôznych častí sveta, dokonca aj zo Slovenska. Geologické éry nám priblížili vývoj života na Zemi, cez éru dinosaurov až k nášmu predchodcovi Homo sapiens. Neprehliadli sme ani unikát antropologického oddelenia  sošku Willendorfskej venuše, ktorá je  stará 25 000 rokov. Zaujímavou bola  aj bohatá expozícia živočíchov z rôznych prostredí. Počas výstavy sme sa mohli zapojiť do interaktívnych hier a overiť si svoje vedomosti. Ciele sme splnili a domov sme sa vrátili bohatší na nové poznatky.

          • Práca fyzioteapeuta v kúpeloch Dudince

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Práca fyzioteapeuta v kúpeloch Dudince .

            Dnes nám zástupkyne manažmentu z Kúpelov Dudince, priblížili liečebné pocedúry v kúpeľoch. Zároveň nám predstavili históriu a  súčastnosť kúpeľov.  Zaujala nás možnosť práce v týchto svetoznámich kúpeľoch , ako aj starostilovosť o svojich zamestnancov, ktorej manažment venuje  veľkú pozornosť. Možnosť zamestnania sa ponúka našim žiakom po matťurite, ako  aj po skončení vysokoškolského štúdia. Fyzioterapia, starostlivosť o svoje telo, patrí k modernému životnému štýlu 21.storočia. Preto si vážme naše Dudince.

          • Exkurzia - Bzovská pekáreň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia - Bzovská pekáreň .

            Dňa 16.1.2024 sa žiaci oboznámili s pekárskou výrobou v Krupine. Ing. Zuzana Molnárová, konateľka pekárne Bzovík, sprevádzala našich žiakov výrobnými priestormi, priblížila im výrobné procesy, ekonomiku firmy . Záver patril ochutnávke typického výrobku pekárne - pagáčov.

          • Vyhodnotenie dotazníka ZŽŠ

          • Už niekoľko rokov vedieme žiakov našej školy, k zdravému životnému štýlu. Zdravý pohyb, správny postoj k stravovaniu a dodržiavanie zásad ZŽŠ, to sú hlavné piliere, ktoré má ovládať človek, aby si zachoval svoje zdravie. Pre ich splnenie sme na škole vytvorili podmienky, stravovaním v školskej jedálni, kde majú žiaci možnosť  formou  zdravej stravy zabezpečiť zdravé stravovanie. Ovocie, zelenina, domáca strava, to je možnosť zdravého stravovania u nás v školskom bufete a jedálni. Jedlá, ktoré našim žiakom poskytujeme sú pripravované našimi kuchárkami, ale aj žiakmi SOŠOaS Krupina. Často pripravujú aj jedlá, ktoré sa učia na zahraničných  odborných stážach. Ako sa nám darí viesť našich žiakov k zdravému stravovaniu, máte možnosť posúdiť vo  vyhodnotenom dotazníku o zdravom stravovaní. Pri príležitosti Dňa zdravej výživy, bol žiakom a zamestnancom,  anonymne prístupný na vyplnenie.

            Ďakujeme všetkým, ktorí  sa zapojili do ankety o stravovaní. Rovnako ďakujem Ing. Eve Sopkovej, za vytvorenie  a vyhodnotenie  dotazníka.

                                                                         Mgr. Anna Borbuliaková