• Súťaž o dejinách 2. svetovej vojny

          • Dňa 6. apríla 2022 sa v priestoroch Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici uskutočnilo krajské kolo medzinárodnej súťaže o dejinách 2. svetovej vojny. Tohtoročná téma sa zamerala na vojnové udalosti a osobnosti európskych bojísk.
            Súťaž vznikla na pôde gymnázia v Chebe a počas tridsaťročnej tradície sa pôvodne česká záležitosť zmenila na česko – slovenskú súťaž žiakov gymnázií.
            V tomto roku sa súťaže zúčastnilo rekordných 327 súťažných družstiev ( gymnázií) a medzi nimi boli aj žiaci našej školy. Gymnázium A. Sládkoviča v Krupine reprezentovali žiaci tretieho ročníka Jakub Antal a Martin Bartík. Trojčlenné družstvo pôvodne dopĺňal Patrik Frčka, ale choroba mu zabránila v účasti a spolužiaci bojovali so súťažným trojkolovým testom v oslabení. Naši zástupcovia nesiahali na prvé miesta, ale ich súťaž hodnotíme pozitívne. Nazbierali skúsenosti, ktoré zúročia na budúci rok alebo ponúknu iným spolužiakom, ktorí o súťaž prejavia záujem.

          • Naši študenti na Lead Up Academy

          • Študenti nášho gymnázia tvoria veľkú časť mentees v mentorskom programe Lead Up academy

            Čo je Lead Up?

            Lead Up Academy (LUA) je intenzívny mentorský aškoliaci program organizácie Future Generation Europe (FGE), ktorý je určený študentom stredných škôl vo veku od 15 rokov. Jeho cieľom je prepojiť mentorov – úspešné osobnosti z rôznych profesijných sfér s mladými aktívnymi ľuďmi, ktorí chcú pre seba urobiť niečo viac a ktorým nie je ľahostajné dianie okolo nich."Vďaka iniciatíve pani profesorky Mgr. Adriany Korčokovej a nášho absolventa, aktuálneho tímlídra projektu Miroslava Ištvána, sa 8. kolo programu Lead Up stretlo nie len so záujmom žiakov, ale aj s ich úspechom. Do projektu bolo prijatých 16 študentov z približne 120 uchádzačov, z toho až 6 študentov z nášho gymnázia.

            Už v posledný marcový víkend sa mentees stretli na Seneckých jazerách. Spoznali tu celý tím organizácie Future Generation Europe členov jej správnej rady s úspešnými osobnosťami ako Ivetu Radičovú, Dominiku Fričovú, Zdenka Hoscheka, Ivana Pauleho a Maroša Kormana. Mali priestor zúčastniť sa obohacujúcich diskusií, zlepšiť svoje prezentačné a tímové schopnosti, pripraviť sa na spoluprácu s mentorom, spoznať nových ľudí a mnoho ďalšieho."Ja sama som najprv o tento projekt výrazný záujem nemala, no som veľmi vďačná že ma k tomu pani profesorka Korčoková tak iniciatívne priviedla, lebo by som nemala možnosť spoznať skvelých ľudí a prežiť úžasné zážitky." To sú slová Natálie Remiarovej, študentky 3 ročníka, ktoré myslím, hovoria za nás všetkých:)

            Ďakujeme a tešíme sa na naše ďalšie skúsenosti a zážitky, o ktorých budeme určite informovať aj naďalej.