• Deň plný aktivít

          • Študenti 1.G, 2.G a 3.G mali program vyplnený aktivitami. Navštivila nás Tekovská hvezdáreň z Levíc Tekovská hvezdáreň v Leviciach s prenosným digitálnym planetáriom. Študenti mali možnosť vidieť projekciu nočnej hviezdnej oblohy aj cez deň, bez ohľadu na oblačnosť, súhvezdí, gréckej mytológie, ročných období, vzhľadu oblohy v rôznych zemepisných šírkach, Slnečnej sústavy, Galaxie, súradnicových systémov, ... Bol to zaujímavý zážitok pre každého. Neskôr sa študenti zúčastnili prednášky v réžii Inštitút ľudských práv - Human Rights Institute. Témou diskusie bola rovnosť medzi ženami a mužmi, streotypy vs. realita, platobné podmienky, situácia v iných krajinách. Ďakujeme všetkým.

          • Zážitková hodina v Centre voľného času

          • Dnes sa študenti 1.G, v rámci predmetu Umenie a kultúra, zúčastnili na zážitkovej hodine v DOMČEK - Centrum voľného času Krupina. Pod vedením p. Haškovej sme si vytvorili tepaním šperk z kovu. Kovotepectvo je technika vytepávania kovových predmetov a ozdôb z plechu. My sme použili techniku spracúvajúcu železné plechy za studena. Táto technika sa používala v medikováčstve, kotlárstve, cizelérstve, zvonkárstve a šperkárstve. Vytepanými plátkami a plieškami sa zvyčajne obkladali (plátovali) rôzne predmety vyrobené stolármi, rezbármi, zámočníkmi. Ľudoví výrobcovia zhotovovali technikou tepania zvonce a rôzne medené šperky, spony, pracky. Študenti sa dnes stretli s touto technikou prvýkrát, napriek tomu vyrobili krásne prstene a prívesky.

          • Rozlúčka maturantov

          • Študentská hymna, maturitné tablo, ďakovné slová lúčiacich sa maturantov, kytice vďaky, slávnostný príhovor pani riaditeľky - toto všetko bolo súčasťou SLÁVNOSTNEJ ROZLÚČKY SO ŠKOLOU pred nástupom na tzv. akademický týždeň.

            O týždeň našich maturantov čakajú maturitné skúšky a my všetci im držíme palce, aby ich zvládli najlepšie, ako vedia.

          • Národné finále podnikateľskej sútaže SIR 2023

          • Dňa 4.5.2023 sa uskutočnilo národné finále podnikateľskej súťaže SIR 2023. Do finále postúpili a šli školu reprezentovať dve študentky z 3G triedy- Karin Hudecová a Nina Fekiačová. Dievčatá sa do tohto finále dostali postupom do TOP 10 tímov zo 160 z celého Slovenska. Ďakujeme dievčatám za reprezentáciu a gratulujeme k obdivuhodnému postupu a umiestneniu.

          • Valné zhromaždenie študentskej firmy MOODBOOST

          • Jedno poobedie, konkrétne 3.5.2023 sa ukončila činnosť študentskej firmy MOODBOOST, a to likvidačným valným zhromaždením. Pozvaní hostia mali možnost vypočuť si výročné spravy jednotlivých oddelení, správu dozornej rady či príhovor prezidentky firmy. V samotnom závere boli akcionárom vyplatené dividendy, ktoré firma nadobudla počas jej pôsobenia. Študenti 3G ďakujú za účasť.

          • Deň Európy

          • Aj študenti nášho gymnázia Gymnázium A. Sládkoviča dnes oslávili Deň Európy.

            9. mája 1950 predstavil Robert Schuman, vtedajší minister zahraničných vecí Francúzska, návrh politickej spolupráce v Európe. Cieľom jeho návrhu bolo zabezpečiť mier medzi národmi Európy. A to bol základ budovania dnešnej Euŕopskej únie, ktorej členmi je aj Slovenská republika. Európska únia je dnes spoločenstvom 27 demokratických štátov. O to viac sa v týchto dňoch hovorí o pojmoch ako presadzovanie demokracie, rovnosť národov, ochrana slobôd a ľudských práv, či rešpektovania ľudskej dôstojnosti. Aj my sme si dnešný deň pripomenuli dôležitosť práva každého na pokojný život nielen v Európe, ale aj na celom svete. Tvorbou vlajky nášho štátu sme si pripomenuli, že už 19 rokov sme súčasťou EÚ.

          • EXKURZIA AUSCHWITZ - KRAKOW

          • V dňoch 27. a 28. apríla  2023 sa dvadsiati študenti našej školy pripojili k svojim rovesníkom z Gymnázia A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši a spoločne absolvovali exkurziu v susednom Poľsku.

                            Prvým poznávacím cieľom dvojdňovej exkurzie bola návšteva bývalého koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau.  Vyše dvojhodinová prehliadka s odborným výkladom bola  veľmi náročná. Mali sme možnosť stáť zoči voči jednej z najtemnejších kapitol dejín 20. storočia.  Miesto aj po mnohých desaťročiach pôsobí depresívne a návštevník má pocit, že ho neustále sprevádzajú duše ľudí, ktorí tu našli svoju smrť.

                            Slnkom zaliaty druhý deň akoby chcel zahnať zlé obrazy a myšlienky. Študentov privítal Krakow, mesto poľských kráľov.  Ich kroky viedli popri Visle na  Wawelský hrad a neskôr na historický Rynek s radnicou, Sukiennicou (tržnicou) a ďalšími zaujímavými objektami.