• Oznam - Rekonštrukcia chodníkov - ul. ČSA a ul. M. R. Štefánika

          • Mesto Krupina
            zastúpené Ing. Radoslavom Vazanom, primátorom mesta týmto oznamuje občanom mesta, že dňom 03.04.2023 začína spoločnosť AGRICOLO s.r.o. Prievidza s rekonštrukciu chodníkov na ulici ČSA a ulici M. R. Štefánika. Predmetné práce budú pozostávať z rekonštrukcie súčasného poškodeného povrchu chodníkov, úpravy poklopov existujúcich šácht a výmeny obrubníkov.


            V zmysle týchto skutočností chceme občanov, najmä však obyvateľov a užívateľov priľahlých nehnuteľností požiadať o maximálnu ohľaduplnosť a súčinnosť počas obmedzení vzniknutých v súvislosti s realizáciou uvedeného diela, ale najmä o maximálnu obozretnosť, aby nedošlo k ohrozeniu bezpečnosti a ochrany verejného zdravia.


            Je potrebné dodržiavať všetky obmedzenia a plne rešpektovať dočasné dopravné značenie umiestnené na dotknutých miestnych komunikáciách!


            Ďakujeme za porozumenie.


            Mestský úrad Krupina
            Oddelenie výstavby, životného prostredia a rozvoja mesta

          • Výstava COSMOS DISCOVERY

          • Dňa 22. 03. 2023 žiaci nášho gymnázia opäť navštívili Bratislavu, kde si prezreli  výstavu COSMOS DISCOVERY, ktorá vznikla v spolupráci s americkou NASA, múzeom a vzdelávacím centrom Cosmosphere.

            Výstava ich previedla históriou pilotovaných letov do vesmíru od ich začiatkov až po súčasné a plánované misie.

            Prezreli si stovky originálnych artefaktov z USA a Ruska, ktoré boli vo vesmíre, jedinečnú zbierku skafandrov a skutočné modely vesmírnych lodí, raketoplánov či rakiet. Dozvedeli sa o najnovších projektoch, na ktorých spolupracujú národné vesmírne agentúry s najvyspelejšími súkromnými spoločnosťami s cieľom dosiahnuť spoločný cieľ - kolonizáciu Mesiaca a neskôr pilotované lety na Mars.

             

            Cosmos Discovery

             

            Ide školský autobus,

            pred nami je cesty kus.

            Ideme do Bratislavy

            až na Cosmos Discovery.

             

            Astronauti, rakety,

            spoznávame planéty.

            Každý sa len pozerá,

            super to tu vyzerá.

             

            Nestrácame nikto čas,

            rýchlo fotí každý z nás.

            Skafander si obliecť chceme,

            no, bohužiaľ, nemôžeme.

             

            Kus Mesiaca,

            je to ale krása,

            je tu všetko,

            dokonca aj NASA.

             

            Armstrong a aj Gagarin,

            kozmonauti z rôznych krajín.

            Kozmonauti z krajín veľa,

            je tu aj náš Ivan Bella.

             

            Pýšiť sa tým už môžeme,

            o vesmíre veľa vieme.

            Ešte chvíľka zostáva,

            každý sa tu zabáva.

             

            Virtuálna realita,

            každý z nás ju vrelo víta.

            Let raketou, horská drahá,

            nik ani chvíľu neváha.

             

            Avion je miesto snov,

            vraciame sa z nákupov.

            Ideme unavení späť domov

            po dlhom dni.

            Ideme z Bratislavy,

            vraciame sa z výstavy.

                           

                                           Baška Melichová

          • Beseda na tému kritické myslenie

          • Dňa 22. 3. 2023 prišli na naše gymnázium pán Ing. Pavol Gejdoš, PhD a pani Ing. Petra Lesníková, PhD z Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene. Prvá časť besedy bola zameraná na kritické myslenie, kde sa žiaci 3. a 4. ročníka dozvedeli čo je kritické myslenie, prečo je dôležité a aké zručnosti by sme mali mať. V druhej časti besedy boli žiakom ponúknuté informácie o možnosti štúdia na Katedre ekonomiky, manažmentu a podnikania, dozvedeli sa aké mimoškolské aktivity katedra ponúka a v závere besedy bol odmenený žiak 4.ročníka za aktivitu a zapájanie sa do diskusie.

            Lucia Čiaková, 4.G

          • Návšteva dvoch inštitúcií v našom meste

          • Dnešný deň strávili študenti 1. ročníka v dvoch inštitúciách nášho mesta. Hneď ráno sme navštívili Múzeum Andreja Sládkoviča, kde sme mali možnosť vidieť výstavu - Mučiace nástroje v stredoveku. Pán historik PhDr. Miroslav Lukáč nás oboznámil s mučiacimi nástrojmi, spôsoboch mučenia, dozvedeli sme sa aj o procesoch s čarodejnicami. V druhej časti návštevy sme navštívili podzemné priestory pod múzeom.

            Druhá naša zastávka bola v našej Mestskej knižnici. V úvode sme sa oboznámili s témou Hoax, študenti následne riešili aj kvíz. Ich hlavnou úlohou bola skupinová práca s cieľom vytvoriť komiks na ľubovoľnú tému. Študenti milo prekvapili. Boli kreatívni a nápadití. Výsledný komiks každá skupina odprezentovala. Videli sme komiks na tému láska, lyžiarsky výcvik, nákup triedneho maskota v Ikei. Posledná skupina opísala ranný zážitok v Múzeu A. Sládkoviča, kde videli netopiera. Ďakujeme p. Mgr. Janekovej a p. Hrončekovej za príjemnú atmosféru.

          • Dnes na hodine umenia a kultúry

          • Dnes (13.03. 2023) sme mali na hodine Umenie a kultúry návštevu. V rámci témy spoločenská etiketa sme mali besedu na tému Spoločenská etiketa a diplomatický protokol. Šudenti 1. ročníka mali možnosť oboznámiť sa s jednotlivými oblasťami etikety v podaní našej bývalej absolventky - Dorotky Francisciovej, ktorá študuje na Paneurópskej vysokej škole - Fakulta práva, odbor - Medzinarodné vzťahy a diplomacia. V druhej časti jej prednášky sa dotkla aj dipomatického protokolu. Študenti sa dozvedeli zaujímavosti na témy: etiketa stolovania, dress code, prednostné poradie, spoločenské podniky, diplomacia všeobecne. Zaujali nás zaujímavosti o protokole pri stretnutiach vysokých politických predstaviteľov, protokol pri návšteve pápeža. V závere sme sa oboznánili so slovenskou diplomaciou, funkciách v diplomacii a štátnych návštevách. Slovo diplomacia dávno tak nerezonovalo v médiach a verejnom živote ako v týchto časoch, keď u našich susedov stále prebieha vojnový konflikt. Ďakujeme Dodke za jej prínos do tejto témy.