• Európsky deň jazykov na GAS

          • Európsky deň jazykov sa oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Vznikol z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu a jeho cieľom je podnietiť Európanov zo všetkých členských štátov, aby sa učili viac jazykov. Vedeli ste, že najviac ľudí v Európe rozpráva materinským jazykom ruským, potom nemeckým, francúzskym a angličtina je až na štvrtom mieste? A tiež aj, že jazyk obsahuje viac ako 50 tisíc slov, my z toho poznáme len 15 – 20 tisíc a v bežnej komunikácii používame ešte menej?
            Pri príležitosti tohto dňa si naši študenti 3. a 4. ročníka pripravili pre svojich spolužiakov a žiakov nižších ročníkov aktivity o dôležitosti používania cudzích jazykov v súčasnosti. Prezentácie boli v angličtine, nemčine a ruštine, v jazykoch, ktoré sa vyučujú na našom gymnáziu. V skupinkách si študenti neskôr overili svoje vedomosti, zasúťažili a víťazi boli odmenení. Sme presvedčení o tom, že vo svete sa určite nestratia.

          • Sladký Napoleon

          • Na hodinách dejepisu sa človek stretne s rôznymi vecami. Stačí krátka poznámka z domácej úlohy o obľúbenom dezerte cisára Napoleona a žiaci 2.Gsa pustia do pátrania. Hlavne, keď sa motiváciazvýši vidinou jednotky. Hľadá sa, pátra sa, debatuje, občas dohaduje a výsledok sa dostaví. Ako vravia Francúzi: „ Voilá!“. Obľúbená sladkosť Napoleona jedného dňa leží na stole a vyzerá fantasticky. Keby len vyzerala, ale aj chutila. Nemožno sa preto čudovať, že skončila podobne ako Napoleonova armáda pri Waterloo. Nezostala z nej ani omrvinka.

          • Energoland & Atlantis

          • V stredu 21.9.2022 sa študenti druhého ročníka gymnázia zúčastnili exkurzie do jadrovej elektrárne v Mochovciach. Oboznámili sa s fungovanímjadrového reaktora. Samozrejme boli spomenuté aj pripravy plánovaného spustenia tretieho bloku. Dozvedeli sme sa o rôznych možnostiach získavania energie. Žiaci si mohli vyskúšať riadenie reaktora, výrobu energie pohybovými aktivitami alebo si vypočítať svoju uhlíkovú stopu. Následne sme sa premiestnili do vedecko-zábavného centra Atlantis v Leviciach, tu si žiaci pozreli roboty v akcii, alebo sa preniesli do virtuálnej reality. Popri tom si vyskúšali jednotlivé atrakcie, či už stavanie mosta, stabilných stavieb či tvorbu maxibublín a mnohé iné. Bola to vydarená akcia.