• Deň Európy v Krupine

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Európy v Krupine .

            Deň Európy sme spoločne oslávili v Krupine 26.4.2024. Bol pripravený pre ľudí všetky vekových kategórie, účastníci si mohli prejsť viaceré stanovištia, overiť svoje poznatky z histórie mesta, zo znalostí o geografii EÚ,spisovateľoch aich dielach, odfotiť sa v "ParlamenteEÚ" a hneď si vytlačiť fotku, ochutnať taliansku kuchyňu, dozvedieť sa, čo robí EÚ pre mladých ľudí a mnohé ďalšie zaujímavé informácie. Verím, že si všetci odnesli nezabudnuteľné spomienky a nové informácie, z tohoto bezpochyby zaujímavého dňa o EÚ, ktorej sme súčasťou už 20 rokov.

          • Erasmus+ v Rumunsku, prostredníctvom Vidieckeho parlamentu na Slovensku

          • V dňoch 9.4 až 19.4.2024 sa Karin Hudecová a Tomáš Gholík, žiaci 4.g triedy zúčastnili ERASMUS + pobytu v Rumunsku. Pobyt a aktivity mladých z rôznych krajín EÚ, bol v meste Bran. Mladí ľudia mali možnosť poznať mesto Braşov, kochať zaujímavosťami a krásami mesta Braşov, hrad Bran. Je to druhé najväčšie mesto Rumunska a nachádza sa tu najužšia ulička na svete, ktorú sme, ako slovenský tím, spolu navštívili. Debatovali sme, kedy sa eurovoľby konajú v našich krajinách a následne sme plnili rôzne úlohy programu počas nášho pobytu. Projekt sa realizoval prostredníctvom  Vidieckeho parlamentu na Slovensku o.z.

          • K 79. výročiu ukončenia 2.Svetovej vojny: Spomienky priameho účastníka SNP

          • Dnes sme na našich stredných školách, privítali vzácnu návštevu. Čestného prezidenta Únie vojnových veteránov Slovenskej republiky, hrdinu Slovenského národného povstania Kpt. v.v. Vladimíra Strmeňa a plk.Ing. Pavla Marka, prezidenta ÚVV SR súčasne vykonávajúceho funkciu prezident SPIA pre Slovenskú republiku(slovenská pobočka Medzinárodnej asociácie príslušníkov) mierových síl OSN). V rokoch 1998 - 1999 plnil úlohy misie EUMM v Kosove. Pán Strmeň , pútavo a autentický priblížil svoje zážitky z bojov v SNP, ako aj celý svoj život, ktorý bol ovplyvnený 2.sv.vojnou. Napriek svojmu veku, svojím prejavom, dokázal zaujať našich žiakov, ktorí sa živo zaujímali o udalosti SNP a 2.svetovej vojny. Pán Marko, im prostredníctvom svojho rozprávania a pasportov priblížil činnosť mierových síl . Zdôraznil, aby sme boli hrdí na svoju krajinu a jej symboly. Na záver besedy sa žiakom a naším hosťom prihovoril primátor mesta Ing. Radoslav Vazan zdôraznil, že je veľmi dôležité pripomínať si našu históriu, aby mladí ľudia nezabudli, ako ťažko bola získaná. Náš zanietený heligonkár a spevák ľudových piesní Peťko Sedmák , spestril náš program svojím vystúpením, za čo mu veľmi pekne ďakujem. Ďakujem naším vzácnym hosťom za návštevu a želám im veľa zdravia a rodinnej pohody.

          • Deň narcisov 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

             

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

          • Svetový deň zdravia sa týka aj nás

          • Svetový deň zdravia, 7. apríl,  je deň, kedy by sme sa mali zastaviť a vedome sa zamyslieť nad svojim zdravím, pretože nie je samozrejmosťou a zrkadlí nám to, ako žijeme, akú máme životosprávu a návyky. Žijeme rýchlym tempom a mnohokrát túto skutočnosť opomíname. A preto regionálne úrady verejného zdravotníctva od 8. 4. do 30. 4. 2024 organizujú dni otvorených dverí v poradniach zdravia a ďalšie aktivity, do ktorých sa zapojila aj naša škola. Dňa 9. apríla 2024 k nám prišli odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a intenzívne sa venovali 12 dobrovoľníkom t.j. zamestnancom a plnoletým žiakom našej školy. Absolvovali sme rozmanité vyšetrenia. Z kapilárnej krvi nám zistili celkový cholesterol, HDL (dobrý cholesterol), LDL (zlý cholesterol), triacylglyceroly, glukózu. Taktiež sa venovali meraniu tlaku krvi a pulzu. Boli veľmi dôslední a zamerali sa aj na  meranie telesného a viscerálneho tuku, kostrového svalstva i bazálneho metabolizmu. Vyšetreniu predchádzala podrobná diagnostika nášho zdravotného stavu, rodinná anamnéza a medzi otázkami bola aj téma nášho aktuálneho životného štýlu. Na základe komplexného vyšetrenia sme dostali individuálne odporúčania a rady pre optimalizáciu nášho životného štýlu so zameraním na zdravú výživu a pohybovú aktivitu. Aj toto môže byť jeden zo spôsobov, ako sa na chvíľu zastaviť a venovať čas len sebe a svojmu zdraviu.