• Beseda so sieťovou inžinierkou – Aj Ty v IT

          • Dňa 30. 01. 2024 sa v našej škole uskutočnila beseda s Ing. Klaudiou Kajsovou z občianskeho združenia Aj Ty v IT. Pani lektorka nám priblížila svoju cestu k práci sieťovej inžinierky, porozprávala o možnostiach štúdia informatiky na vysokých školách a vzdelávaní v IT prostredníctvom rôznych kurzov a samoštúdia.

            Žiaci si mohli vytvoriť svietiace pohľadnice, prezrieť stavebnice autíčok s micro:bitmi, ktoré ich zaujali konštrukciou, ale aj rôznymi svetelnými a zvukovými efektmi.

          • Učili sme sa programovať micro:bity

          • V spolupráci s organizáciou Aj Ty v IT sa dňa 30. 01. 2024 počas dvoch vyučovacích hodín v našej škole uskutočnil workshop Základy programovania s micro:bitom pre žiačky I. ročníka.

            Micro:bit je malý mikropočítač, ktorý slúži na vzdelávanie v oblasti programovania. Dievčatá sa naučili vytvárať digitálne menovky a zostaviť jednoduché programy, napríklad hru Kameň, papier, nožnice. Tvorba programov pomocou spájania blokov do súvislých celkov ich veľmi bavila, na stretnutí bola výborná pracovná atmosféra. V práci s micro:bitmi sa naši žiaci a žiačky budú ďalej zdokonaľovať na hodinách informatiky.

            Aktivity tohto typu sú dôkazom, že aj zábavnou, hravou formou je možné žiakom priblížiť programovanie, podnietiť u nich rozvoj logiky a algoritmického myslenia a umožniť im nakuknúť do sveta moderných technológií aj z pohľadu tvorcu, nielen bežného používateľa.

          • 0.ročník súťažnej prehliadky v literárnej tvorbe a prednese poézie a prózy

          • Gymnázium Andreja Sládkoviča v Krupine , v spolupráci s Mestom Krupina.

             

            vyhlasuje

             

            0.ročník súťažnej prehliadky v literárnej tvorbe a prednese poézie a prózy.

             

            Rodný môj kraj

             

            Poslanie súťaže:

            Pripomenúť si život a tvorbu literátov, ktorí sa v Krupine narodili alebo pôsobili. Napomáhať rozvoju tvorivého a interpretačného talentu mládeže základných a stredných škôl všetkých typov. Podporiť amatérskych recitátorov a autorov, milovníkov krásnej literatúry z radov dospelých.  Posilňovať vzťah k rodnému kraju, k regiónu.

             

            Zameranie súťaže: Súťaž je  zameraná na vlastnú tvorbu a prednes diel starších i súčasných slovenských autorov s témou domova a vzťahu k rodnému kraj.

            Termín:

            Vyhodnotenie súťaže vo vlastnej tvorbe a súťaž v prednese poézie a prózy sa uskutoční dňa 3. mája 2024 od 10.00 hodv obradnej sieni Mestského úradu Krupina. Kategórie:  

            I. kategória žiaci  2. stupňa základných škôl: vlastná tvorba, prednes  poézie a prózy

            II. kategória študenti stredných škôl: vlastná tvorba, prednes  poézie a prózy.

            III. kategória dospelí: vlastná tvorba, prednes  poézie a prózy.

            Podmienky súťaže:

            1. Literárna tvorba.
            • Súťaže sa môže zúčastniť každý autor, ktorý zašle maximálne 2 básne alebo 1 prozaický útvar v rozsahu najviac 5 strán.
            • Na každú prácu uveďte meno, vek, bydlisko autora, ročník, adresu školy a kontaktné tel. číslo/e-mail.
            • Súťažné práce je potrebné zaslať v elektronickej podobe na e-mail: gaska@gymsladka.sk, v predmete správy uveďte „rodný môj kraj_súťaž“.
            • Prihlásené práce nesmú byť dovtedy nikde publikované. Práce nevraciame.
            • K súťažným prácam prosíme zaslať súhlas so spracovaním osobných údajov a informovanosť dotknutej osoby potvrdený autorom nad 15 rokov, resp. zákonným zástupcom autora do 15 rokov. (Príloha č. 1).
            • Uzávierka súťaže: 14. apríl 2024
            • Vyhodnotenie súťaže: Všetci súťažiaci budú oboznámení s výsledkami súťaže a oceneným autorom pošleme osobitné pozvánky na slávnostné vyhodnotenie súťaže.
          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška zima mu bude!

          • Turíce prídu síce o niečo neskôr, ale fašiangy sme si na našom gymnáziu priblížili dnes. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou, obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou, počas ktorého sa konali tradičné fašiangové činnosti. Tak napríklad ešte aj dnes obľúbené karnevaly, hoci voľakedy to bol sprievod v maskách. Vo všeobecnosti sa tradovalo - čím hrozivejšia maska, tým lepšie, pretože dokázala odohnať zlých duchov z ľudských príbytkov. Alebo, pochovávanie basy, ktoré symbolizovalo prichádzajúci pokoj počas nasledujúceho pôstu, kedy malo všetko stíchnuť. No toto obdobie nebolo len o zábave, ale aj o práci. Ženy a dievky počas krátkych zimných dní a dlhých chladných večerov párali perie. Ním potom plnili vankúše a periny a chystali z nich výbavu pre nastávajúcu nevestu. Čím viac dcér v dome, tým viac peria bolo treba. Pre každú jednu dievku sa chystalo veno, ktoré museli tvoriť dve poriadne duchny a štyri vankúše. A keď hovoríme poriadne, tak máme na mysli celkovo 24 kíl peria. Čo nebola maličkosť a tak sa k páračkám pozývala rodina, susedy i priateľky. Vytvoriť výbavu pre jednu budúcu nevestu trvalo približne päť rokov. Táto ťažká, no krásna práca prehĺbila a upevnila vzťahy medzi celou dedinou. Práve tento pomaly zabudnutý rituál nám sprostredkovali ochotné dámy z Klubu seniorov Krupina Veselé seniorky. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavých príbehov a spomienok. Chcem sa poďakovať práve týmto ženám, menovite pani Ďuricovej, pani Kohútovej, pani Remiarovej a pani Výbohovej za ochotu prísť medzi nás a priblížiť nám naše zvyky. Tiež by som sa chcela poďakovať všetkým študentkám a študentom, ktorí prišli krásne vystrojení v nádherných krojoch a s dobrou náladou nás sprevádzali celým dňom a ich rodičom a starým rodičom za to, že ich na našich školách máme. Ďakujem aj majsterkám a majstrom OV SOŠOaS v Krupine za chutné občerstvenie. A v neposlednom rade pani riaditeľke obidvoch stredných škôl Mgr. Anne Borbuliakovej za umožnenie zorganizovať krásne podujatie a tak ho uchovať pre ďalšie generácie. Na záver si požičiam myšlienku p. Remiarovej: „Naši starí rodičia boli veľmi múdri ľudia a aj dnes by sme sa mali čo od nich učiť. Tak na to nezabúdajme prosím.“


            Mgr. Mária Rievaj, učiteľka

          • Deň bezpečného internetu 2024 - 6. február

          • Deň bezpečného internetu (SID) organizuje sieť Insafe/INHOPE v Európe s podporou Európskej komisie každý rok vo februári, na podporu bezpečného a pozitívneho používania digitálnych technológií, najmä medzi deťmi a mladými ľuďmi. Spája milióny ľudí, aby inšpirovali k pozitívnym zmenám na internete, aby zvyšovali povedomie o otázkach bezpečnosti online a zúčastňovali sa na podujatiach a aktivitách po celom svete.