• Žiaci z Gymnázia Andreja Sládkoviča v Krupine absolvovali v rámci programu Erasmus + zahraničný študijný pobyt v Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac Chorvátsko.

          • Dňa  1.5.2022 v rámci projektu Erasmus+ s názvom: „Životný štýl a jeho vplyv na životné prostredie v regiónoch Chorvátska a Slovenska“, sa 23 žiakov a  zamestnanci školy, Mgr. Adriana Korčoková, PaedDr. Anna Fedešová , Miroslava Francistyová vybrali za novými poznatkami do partnerskej školy v Chorvátskom mestečku Đurđevac.Dva týždne strávili naši žiaci v zaujímavej spoločnosti žiakov tamojšieho  gymnázia. Počas takmer dvoch týždňov, počas ktorých žiaci spolupracovali, si navzájom predstavili svoje regióny, mestá a školu. Zaoberali sa aj témami ekológie, triedenia odpadu a trvalo udržateľného rozvoja, preto navštívili Đurđevac Sands - tento región sa niekedy nazýva chorvátska Sahara a Krvavi peski . Ide o chránenú botanickú oblasť, charakteristické biotopy s veľkým počtom endemických druhov, unikátnu flóru a faunu, viditeľné formy piesočných dún a pozostatky „chorvátskej Sahary“. Piesky zaberajú asi 20 hektárov a v roku 1963 bola časť z nich vyhlásená za osobitnú geografickú a botanickú rezerváciu rezerváciu (https://en.wikipedia.org/wiki/Sands_of_%C4%90ur%C4%91evac)

            Žiaci z GAS Krupina  predstavili svojim chorvátskym kolegom  náš BBSK- región, školu, tradičné jedlá a remeslá. Po prezentáciách nasledovali kreatívne workshopy, na ktorých si žiaci oboch škôl, vymenili vzájomne skúsenosti a postrehy. Žiaci GAS Krupina  si spoločne  so žiakmi z chorvátskeho gymnázia, užili najmä rôzne aktivity pri príležitosti dňa rôznych tried. Workshopy, ktoré zahŕňali štúdium jazykových podobností, kultúry a tradičných jedál. Vyskúšali si aj praktické zručnosti ako varenie slovenských párancov, palaciniek, výroba náramkov, rôzne hry a tance. Komunikačným jazykom aktivít bola samozrejme angličtina, ale naši žiaci zároveň získali základy chorvátskeho jazyka, čím sa plnil jeden z cieľov projektu, naučiť sa jazyk hosťujúcej  krajiny. Žiaci a pedagogickí zamestnanci spoznávali  svojich kolegov, mestá Đurđevac, Koprivnicu hlavné mesto Chorvátska  Záhreb. Žiaci našej školy, našli veľa podobností so svojimi rovesníkmi z Chorvátska, nadviazali nové priateľstvá a dospeli k záveru, že pobyt  trval príliš krátko a preto si sľúbili stretnúť sa pri realizácii  nového projektu v budúcnosti.

            Na záver by som chcela poďakovať partnerskej škole Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac Chorvátsko, jej riaditeľovi Tomislavi Ostojić, prof., jeho učiteľom, žiakom za krásnu spoluprácu a príjemné prostredie, ktoré vytvorili našim  žiakom a pedagógom počas realizácie projektu v ich škole, meste a v rodinách žiakov. Želáme im  úspešné ukončenie školského roka a krásne prázdniny.

             

                                                                                                                Mgr. Anna Borbuliaková, riaditeľka školy

             

            https://www.facebook.com/hashtag/skolasasrcem

            https://www.facebook.com/groups/172914402789886

             

          • Diskusia na tému „Dezinformácie ako súčasť nášho spoločenského a politického života“

          • EUROPE DIRECT Banskobystrický región Vás pozýva na diskusiu s vedúcim Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Prof. RNDr. Vladimírom Šuchom DrSc. 14.6.2022 od 10:00 do 12:00 v Kine Kultúra Krupina

            Program:

            Privítanie: Mária Behanovská - predsedníčka OZ Vidiecky parlament na Slovensku

            Prednáška:

            EÚ v kocke, Monika Slaninová - manažérka Europe Direct Banskobystrický región Prezentácia víťazov regionálneho kola súťaže Mladý Európan – Nina Fekiačová, Miriam Verónyová a Šimon Troiak

            Diskusia:

            Diskusia s Vladimírom Šuchom, vedúcim zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, absolventom krupinského gymnázia na tému „Dezinformácie ako súčasť nášho spoločenského a politického života“.

            Ďalší pozvaní hostia:

            Ing. Radoslav Vazan – primátor mesta Krupina Poslanci mestského zastupiteľstva Krupina Riaditelia škôl v okrese Krupina

            Akcia je určená pre žiakov ZŠ vo 8. a 9. ročníku v okrese Krupina, SOŠ a Gymnázia A. Sládkoviča v Krupine a ich učiteľov. Vašu účasť, prosím, potvrdiť na info@edbanskobystrickyregion.eu do 6.6.2022. Kontakt: Ing. Mária Behanovská, 0915 446 538, info@edbanskobystrickyregion.sk

          • Súťaž Mladý Európan

          • Dňa 28.4. 2022 sa v priestoroch Gymnázia Andreja Sládkoviča uskutočnilo regionálne kolo súťaže Mladý Európan. Tejto súťaže sa žiaci našej školy zúčastnili prvý krát, čiže nemali vysoké ambície. Do súťaže sa celkovo zapojili tri družstvá z Banskobystrického kraja (Banská Štiavnica, Detva, Krupina). Podmienkou vstupu do súťaže bolo vypracovanie projektu o aktuálne predsedajúcej krajine Rade EÚ (o Francúzsku) alebo o krajine, ktorá bude predsedníckou krajinou od júla 2022 (Česko). Projekty boli hodnotené 4-člennou komisiou. Po úspešnom zvládnutí projektu sme začali súťažiť. Súťaž pozostávala z 3 kôl. V prvom kole sa družstvá museli potrápiť s písomným vedomostným testom o EÚ s počtom 50 otázok. Test bol zameraný na vybrané oblasti EÚ: inštitúcie, história, geografia, politika a ekonomika. V druhom kole mali za úlohu správne vyplniť jazykovú krížovku  a určiť jej tajničku v čo najkratšom časovom intervale. V treťom kole sa museli popasovať s vedomostným kvízom. Našim žiakom sa najviac darilo vo vedomostnom teste a kvíze. Aj napriek menšiemu počtu bodov v jazykovej tajničke a prezentácií sa našim žiakom podarilo vyhrať nad Gymnáziom v Detve o jeden jediný bod. Nečakaná výhra prekvapila nielen súťažiacich ale aj pedagógov. Naši študenti postúpili do celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční v Trenčíne v polovici júna. Školu reprezentovali Nina Fekiačová, Miriam Verónyová, Šimon Troiak.