• Mladý Európan 2024

          • Dňa 30. apríla 2024 sa na pôde Gymnázia Františka Švantnera v Novej Bani uskutočnilo regionálne kolo súťaže Mladý Európan 2o24, ktorého a zúčastnilo päť stredoškolských družstiev z Banskej Štiavnice, Novej Bane , Detvy a Krupiny. Našu školu reprezentovala trojica  tretiačok, Petra Ambrošová, Sylvia Kopčeková a Alžbeta Nevolná. Po odprezentovaní projektu, v ktorom predstavili Belgicko, jednu z dvoch tohtoročných predsedníckych krajín EU, ich čakali tri kolá vedomostných kvízov. Tohto roku na stupne víťazov nedosiahli. Nevadí, zúčastnili sa zaujímavého podujatia a získali nové skúsenosti. Možno o rok...

          • Deň Európy v Krupine

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Európy v Krupine .

            Deň Európy sme spoločne oslávili v Krupine 26.4.2024. Bol pripravený pre ľudí všetky vekových kategórie, účastníci si mohli prejsť viaceré stanovištia, overiť svoje poznatky z histórie mesta, zo znalostí o geografii EÚ,spisovateľoch aich dielach, odfotiť sa v "ParlamenteEÚ" a hneď si vytlačiť fotku, ochutnať taliansku kuchyňu, dozvedieť sa, čo robí EÚ pre mladých ľudí a mnohé ďalšie zaujímavé informácie. Verím, že si všetci odnesli nezabudnuteľné spomienky a nové informácie, z tohoto bezpochyby zaujímavého dňa o EÚ, ktorej sme súčasťou už 20 rokov.

          • Erasmus+ v Rumunsku, prostredníctvom Vidieckeho parlamentu na Slovensku

          • V dňoch 9.4 až 19.4.2024 sa Karin Hudecová a Tomáš Gholík, žiaci 4.g triedy zúčastnili ERASMUS + pobytu v Rumunsku. Pobyt a aktivity mladých z rôznych krajín EÚ, bol v meste Bran. Mladí ľudia mali možnosť poznať mesto Braşov, kochať zaujímavosťami a krásami mesta Braşov, hrad Bran. Je to druhé najväčšie mesto Rumunska a nachádza sa tu najužšia ulička na svete, ktorú sme, ako slovenský tím, spolu navštívili. Debatovali sme, kedy sa eurovoľby konajú v našich krajinách a následne sme plnili rôzne úlohy programu počas nášho pobytu. Projekt sa realizoval prostredníctvom  Vidieckeho parlamentu na Slovensku o.z.

          • K 79. výročiu ukončenia 2.Svetovej vojny: Spomienky priameho účastníka SNP

          • Dnes sme na našich stredných školách, privítali vzácnu návštevu. Čestného prezidenta Únie vojnových veteránov Slovenskej republiky, hrdinu Slovenského národného povstania Kpt. v.v. Vladimíra Strmeňa a plk.Ing. Pavla Marka, prezidenta ÚVV SR súčasne vykonávajúceho funkciu prezident SPIA pre Slovenskú republiku(slovenská pobočka Medzinárodnej asociácie príslušníkov) mierových síl OSN). V rokoch 1998 - 1999 plnil úlohy misie EUMM v Kosove. Pán Strmeň , pútavo a autentický priblížil svoje zážitky z bojov v SNP, ako aj celý svoj život, ktorý bol ovplyvnený 2.sv.vojnou. Napriek svojmu veku, svojím prejavom, dokázal zaujať našich žiakov, ktorí sa živo zaujímali o udalosti SNP a 2.svetovej vojny. Pán Marko, im prostredníctvom svojho rozprávania a pasportov priblížil činnosť mierových síl . Zdôraznil, aby sme boli hrdí na svoju krajinu a jej symboly. Na záver besedy sa žiakom a naším hosťom prihovoril primátor mesta Ing. Radoslav Vazan zdôraznil, že je veľmi dôležité pripomínať si našu históriu, aby mladí ľudia nezabudli, ako ťažko bola získaná. Náš zanietený heligonkár a spevák ľudových piesní Peťko Sedmák , spestril náš program svojím vystúpením, za čo mu veľmi pekne ďakujem. Ďakujem naším vzácnym hosťom za návštevu a želám im veľa zdravia a rodinnej pohody.

          • Deň narcisov 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

             

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

          • Svetový deň zdravia sa týka aj nás

          • Svetový deň zdravia, 7. apríl,  je deň, kedy by sme sa mali zastaviť a vedome sa zamyslieť nad svojim zdravím, pretože nie je samozrejmosťou a zrkadlí nám to, ako žijeme, akú máme životosprávu a návyky. Žijeme rýchlym tempom a mnohokrát túto skutočnosť opomíname. A preto regionálne úrady verejného zdravotníctva od 8. 4. do 30. 4. 2024 organizujú dni otvorených dverí v poradniach zdravia a ďalšie aktivity, do ktorých sa zapojila aj naša škola. Dňa 9. apríla 2024 k nám prišli odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a intenzívne sa venovali 12 dobrovoľníkom t.j. zamestnancom a plnoletým žiakom našej školy. Absolvovali sme rozmanité vyšetrenia. Z kapilárnej krvi nám zistili celkový cholesterol, HDL (dobrý cholesterol), LDL (zlý cholesterol), triacylglyceroly, glukózu. Taktiež sa venovali meraniu tlaku krvi a pulzu. Boli veľmi dôslední a zamerali sa aj na  meranie telesného a viscerálneho tuku, kostrového svalstva i bazálneho metabolizmu. Vyšetreniu predchádzala podrobná diagnostika nášho zdravotného stavu, rodinná anamnéza a medzi otázkami bola aj téma nášho aktuálneho životného štýlu. Na základe komplexného vyšetrenia sme dostali individuálne odporúčania a rady pre optimalizáciu nášho životného štýlu so zameraním na zdravú výživu a pohybovú aktivitu. Aj toto môže byť jeden zo spôsobov, ako sa na chvíľu zastaviť a venovať čas len sebe a svojmu zdraviu. 

          • EXPERT geniality show 2023/24

          • Aj naši žiaci sa tento rok zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT geniality show. Jej hlavným poslaním je:

            • vzbudzovať u žiakov hlbší záujem o rôzne oblasti ľudského poznania a motivovať ich k ďalšiemu vzdelávaniu,
            • dať žiakom možnosť predviesť svoje vedomosti v oblasti, ktorá ich baví,
            • umožniť žiakom súťažnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi iných škôl.

            Tento školský rok využilo možnosť zasúťažiť si 6 žiakov. Svoje vedomosti si s ostatnými žiakmi  zmerali v nasledujúcich témach:

            Od Dunaja k Tatrám /téma zahŕňa dejiny, umenie, šport, biológiu, geografiu, aktuality, slávne osobnosti Slovenska/

            Svetobežník /poznatky fyzickej, politickej a humánnej geografie/

            Mozgolamy /hádanky, postupnosti, zaujímavé slovné úlohy, kombinačné a pojmové myslenie/

            Do you speak English? /základné jazykové zručnosti – čítanie s porozumením, gramatiku, slovnú zásobu, komunikáciu a reálie anglicky hovoriacich krajín/

            Tajomstvá prírody / poznatky z biológie, fyziky, astronómie a chémie/

            Góly, body, sekundy /poznatky z histórie a druhov športov, o rekordoch, olympiádach, športovcoch, fyziológii tela športovcov, strave/

            Všetkým účastníkom ďakujeme za reprezentáciu školy. Špeciálne gratulujeme našim najúspešnejším súťažiacim v kategórii EXPERT G12, ktorí získali titul „TOP Expert“:

            -       Damján Petrík (1. G)

            -       Matúš Krajč (2.G ).

             

                                                                                                          

                                                                                                                                   Mgr. Izáková Janka

          • Ela Kocková opäť medzi nami

          • Naša bývalá žiačka Ela Kocková je študentkou 1. ročníka Univerzity "Tomáše Bati ve Zlíně". Dňa 1.3.2024 žiakom 2. a 3. ročníka podala najaktuálnejšie informácie o jej štúdiu, menovala veľa výhod a príležitostí, ktoré jej škola ponúka. Pripravila si pre nás zaujímavú prezentáciu, v ktorej sme sa dozvedeli o študentskom meste Zlín, ponuke odborov jednotlivých fakúlt a virtuálnu prehliadku priestorov univerzity a jej internátu. Nezabudla ani na voľnočasové aktivity, možnosť zapojenia sa študovať v zahraničí cez projekt Erazmus+, predstavila podmienky štúdia a kreditný systém. 

            Ďakujeme Ele, že si našla pre nás čas a prajeme jej aj naďalej veľa úspechov.

             

            Vanesa Horniaková a Petra Piatrová, žiačky 3.G

          • Beseda so sieťovou inžinierkou – Aj Ty v IT

          • Dňa 30. 01. 2024 sa v našej škole uskutočnila beseda s Ing. Klaudiou Kajsovou z občianskeho združenia Aj Ty v IT. Pani lektorka nám priblížila svoju cestu k práci sieťovej inžinierky, porozprávala o možnostiach štúdia informatiky na vysokých školách a vzdelávaní v IT prostredníctvom rôznych kurzov a samoštúdia.

            Žiaci si mohli vytvoriť svietiace pohľadnice, prezrieť stavebnice autíčok s micro:bitmi, ktoré ich zaujali konštrukciou, ale aj rôznymi svetelnými a zvukovými efektmi.

          • Učili sme sa programovať micro:bity

          • V spolupráci s organizáciou Aj Ty v IT sa dňa 30. 01. 2024 počas dvoch vyučovacích hodín v našej škole uskutočnil workshop Základy programovania s micro:bitom pre žiačky I. ročníka.

            Micro:bit je malý mikropočítač, ktorý slúži na vzdelávanie v oblasti programovania. Dievčatá sa naučili vytvárať digitálne menovky a zostaviť jednoduché programy, napríklad hru Kameň, papier, nožnice. Tvorba programov pomocou spájania blokov do súvislých celkov ich veľmi bavila, na stretnutí bola výborná pracovná atmosféra. V práci s micro:bitmi sa naši žiaci a žiačky budú ďalej zdokonaľovať na hodinách informatiky.

            Aktivity tohto typu sú dôkazom, že aj zábavnou, hravou formou je možné žiakom priblížiť programovanie, podnietiť u nich rozvoj logiky a algoritmického myslenia a umožniť im nakuknúť do sveta moderných technológií aj z pohľadu tvorcu, nielen bežného používateľa.

          • 0.ročník súťažnej prehliadky v literárnej tvorbe a prednese poézie a prózy

          • Gymnázium Andreja Sládkoviča v Krupine , v spolupráci s Mestom Krupina.

             

            vyhlasuje

             

            0.ročník súťažnej prehliadky v literárnej tvorbe a prednese poézie a prózy.

             

            Rodný môj kraj

             

            Poslanie súťaže:

            Pripomenúť si život a tvorbu literátov, ktorí sa v Krupine narodili alebo pôsobili. Napomáhať rozvoju tvorivého a interpretačného talentu mládeže základných a stredných škôl všetkých typov. Podporiť amatérskych recitátorov a autorov, milovníkov krásnej literatúry z radov dospelých.  Posilňovať vzťah k rodnému kraju, k regiónu.

             

            Zameranie súťaže: Súťaž je  zameraná na vlastnú tvorbu a prednes diel starších i súčasných slovenských autorov s témou domova a vzťahu k rodnému kraj.

            Termín:

            Vyhodnotenie súťaže vo vlastnej tvorbe a súťaž v prednese poézie a prózy sa uskutoční dňa 3. mája 2024 od 10.00 hodv obradnej sieni Mestského úradu Krupina. Kategórie:  

            I. kategória žiaci  2. stupňa základných škôl: vlastná tvorba, prednes  poézie a prózy

            II. kategória študenti stredných škôl: vlastná tvorba, prednes  poézie a prózy.

            III. kategória dospelí: vlastná tvorba, prednes  poézie a prózy.

            Podmienky súťaže:

            1. Literárna tvorba.
            • Súťaže sa môže zúčastniť každý autor, ktorý zašle maximálne 2 básne alebo 1 prozaický útvar v rozsahu najviac 5 strán.
            • Na každú prácu uveďte meno, vek, bydlisko autora, ročník, adresu školy a kontaktné tel. číslo/e-mail.
            • Súťažné práce je potrebné zaslať v elektronickej podobe na e-mail: gaska@gymsladka.sk, v predmete správy uveďte „rodný môj kraj_súťaž“.
            • Prihlásené práce nesmú byť dovtedy nikde publikované. Práce nevraciame.
            • K súťažným prácam prosíme zaslať súhlas so spracovaním osobných údajov a informovanosť dotknutej osoby potvrdený autorom nad 15 rokov, resp. zákonným zástupcom autora do 15 rokov. (Príloha č. 1).
            • Uzávierka súťaže: 14. apríl 2024
            • Vyhodnotenie súťaže: Všetci súťažiaci budú oboznámení s výsledkami súťaže a oceneným autorom pošleme osobitné pozvánky na slávnostné vyhodnotenie súťaže.
          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška zima mu bude!

          • Turíce prídu síce o niečo neskôr, ale fašiangy sme si na našom gymnáziu priblížili dnes. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou, obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou, počas ktorého sa konali tradičné fašiangové činnosti. Tak napríklad ešte aj dnes obľúbené karnevaly, hoci voľakedy to bol sprievod v maskách. Vo všeobecnosti sa tradovalo - čím hrozivejšia maska, tým lepšie, pretože dokázala odohnať zlých duchov z ľudských príbytkov. Alebo, pochovávanie basy, ktoré symbolizovalo prichádzajúci pokoj počas nasledujúceho pôstu, kedy malo všetko stíchnuť. No toto obdobie nebolo len o zábave, ale aj o práci. Ženy a dievky počas krátkych zimných dní a dlhých chladných večerov párali perie. Ním potom plnili vankúše a periny a chystali z nich výbavu pre nastávajúcu nevestu. Čím viac dcér v dome, tým viac peria bolo treba. Pre každú jednu dievku sa chystalo veno, ktoré museli tvoriť dve poriadne duchny a štyri vankúše. A keď hovoríme poriadne, tak máme na mysli celkovo 24 kíl peria. Čo nebola maličkosť a tak sa k páračkám pozývala rodina, susedy i priateľky. Vytvoriť výbavu pre jednu budúcu nevestu trvalo približne päť rokov. Táto ťažká, no krásna práca prehĺbila a upevnila vzťahy medzi celou dedinou. Práve tento pomaly zabudnutý rituál nám sprostredkovali ochotné dámy z Klubu seniorov Krupina Veselé seniorky. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavých príbehov a spomienok. Chcem sa poďakovať práve týmto ženám, menovite pani Ďuricovej, pani Kohútovej, pani Remiarovej a pani Výbohovej za ochotu prísť medzi nás a priblížiť nám naše zvyky. Tiež by som sa chcela poďakovať všetkým študentkám a študentom, ktorí prišli krásne vystrojení v nádherných krojoch a s dobrou náladou nás sprevádzali celým dňom a ich rodičom a starým rodičom za to, že ich na našich školách máme. Ďakujem aj majsterkám a majstrom OV SOŠOaS v Krupine za chutné občerstvenie. A v neposlednom rade pani riaditeľke obidvoch stredných škôl Mgr. Anne Borbuliakovej za umožnenie zorganizovať krásne podujatie a tak ho uchovať pre ďalšie generácie. Na záver si požičiam myšlienku p. Remiarovej: „Naši starí rodičia boli veľmi múdri ľudia a aj dnes by sme sa mali čo od nich učiť. Tak na to nezabúdajme prosím.“


            Mgr. Mária Rievaj, učiteľka

          • Deň bezpečného internetu 2024 - 6. február

          • Deň bezpečného internetu (SID) organizuje sieť Insafe/INHOPE v Európe s podporou Európskej komisie každý rok vo februári, na podporu bezpečného a pozitívneho používania digitálnych technológií, najmä medzi deťmi a mladými ľuďmi. Spája milióny ľudí, aby inšpirovali k pozitívnym zmenám na internete, aby zvyšovali povedomie o otázkach bezpečnosti online a zúčastňovali sa na podujatiach a aktivitách po celom svete.

          • Workshop k robotike

          • V piatok 26.1.2024 sa u nás na škole konal workshop k robotike. Páni z firmy Mivasoft nám a naším hosťom predstavili multifunkčné robotické rameno Dobot Magician ktoré sme zakúpili na našu školu ako učebnú pomôcku.

          • Exkurzia Viedeň

          • V piatok 19.1.2024 sa skupina študentov gymnázia spolu s pedagógmi vybrala na exkurziu do Viedne. Cieľom exkurzie bola návšteva imerzívnej výstavy veľkolepého sveta Tutanchamóna, kde sme sa okrem obdivovania predmetov a hrobky Tutanchamóna mohli preniesť pomocou virtuálnej reality, multimediálnej prezentácie a interaktívnej hry do starovekého Egypta. Následne sme si prehliadli historické centrum mesta a tu sme splnili ďalší cieľ exkurzie – návštevu Prírodovedeckého múzea (Naturhistorisches Museum).  Múzeum je rozdelené do viacerých oddelení mineralogicko-petrografické, geologicko-paleontologické, botanické, 3 druhy zoologických oddelení. Mohli sme tu vidieť bohatú zbierku minerálov a hornín z rôznych častí sveta, dokonca aj zo Slovenska. Geologické éry nám priblížili vývoj života na Zemi, cez éru dinosaurov až k nášmu predchodcovi Homo sapiens. Neprehliadli sme ani unikát antropologického oddelenia  sošku Willendorfskej venuše, ktorá je  stará 25 000 rokov. Zaujímavou bola  aj bohatá expozícia živočíchov z rôznych prostredí. Počas výstavy sme sa mohli zapojiť do interaktívnych hier a overiť si svoje vedomosti. Ciele sme splnili a domov sme sa vrátili bohatší na nové poznatky.

          • Práca fyzioteapeuta v kúpeloch Dudince

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Práca fyzioteapeuta v kúpeloch Dudince .

            Dnes nám zástupkyne manažmentu z Kúpelov Dudince, priblížili liečebné pocedúry v kúpeľoch. Zároveň nám predstavili históriu a  súčastnosť kúpeľov.  Zaujala nás možnosť práce v týchto svetoznámich kúpeľoch , ako aj starostilovosť o svojich zamestnancov, ktorej manažment venuje  veľkú pozornosť. Možnosť zamestnania sa ponúka našim žiakom po matťurite, ako  aj po skončení vysokoškolského štúdia. Fyzioterapia, starostlivosť o svoje telo, patrí k modernému životnému štýlu 21.storočia. Preto si vážme naše Dudince.