• Zážitková hodina v Centre voľného času

          • Dnes sa študenti 1.G, v rámci predmetu Umenie a kultúra, zúčastnili na zážitkovej hodine v DOMČEK - Centrum voľného času Krupina. Pod vedením p. Haškovej sme si vytvorili tepaním šperk z kovu. Kovotepectvo je technika vytepávania kovových predmetov a ozdôb z plechu. My sme použili techniku spracúvajúcu železné plechy za studena. Táto technika sa používala v medikováčstve, kotlárstve, cizelérstve, zvonkárstve a šperkárstve. Vytepanými plátkami a plieškami sa zvyčajne obkladali (plátovali) rôzne predmety vyrobené stolármi, rezbármi, zámočníkmi. Ľudoví výrobcovia zhotovovali technikou tepania zvonce a rôzne medené šperky, spony, pracky. Študenti sa dnes stretli s touto technikou prvýkrát, napriek tomu vyrobili krásne prstene a prívesky.

          • Rozlúčka maturantov

          • Študentská hymna, maturitné tablo, ďakovné slová lúčiacich sa maturantov, kytice vďaky, slávnostný príhovor pani riaditeľky - toto všetko bolo súčasťou SLÁVNOSTNEJ ROZLÚČKY SO ŠKOLOU pred nástupom na tzv. akademický týždeň.

            O týždeň našich maturantov čakajú maturitné skúšky a my všetci im držíme palce, aby ich zvládli najlepšie, ako vedia.

          • Národné finále podnikateľskej sútaže SIR 2023

          • Dňa 4.5.2023 sa uskutočnilo národné finále podnikateľskej súťaže SIR 2023. Do finále postúpili a šli školu reprezentovať dve študentky z 3G triedy- Karin Hudecová a Nina Fekiačová. Dievčatá sa do tohto finále dostali postupom do TOP 10 tímov zo 160 z celého Slovenska. Ďakujeme dievčatám za reprezentáciu a gratulujeme k obdivuhodnému postupu a umiestneniu.

          • Valné zhromaždenie študentskej firmy MOODBOOST

          • Jedno poobedie, konkrétne 3.5.2023 sa ukončila činnosť študentskej firmy MOODBOOST, a to likvidačným valným zhromaždením. Pozvaní hostia mali možnost vypočuť si výročné spravy jednotlivých oddelení, správu dozornej rady či príhovor prezidentky firmy. V samotnom závere boli akcionárom vyplatené dividendy, ktoré firma nadobudla počas jej pôsobenia. Študenti 3G ďakujú za účasť.

          • Deň Európy

          • Aj študenti nášho gymnázia Gymnázium A. Sládkoviča dnes oslávili Deň Európy.

            9. mája 1950 predstavil Robert Schuman, vtedajší minister zahraničných vecí Francúzska, návrh politickej spolupráce v Európe. Cieľom jeho návrhu bolo zabezpečiť mier medzi národmi Európy. A to bol základ budovania dnešnej Euŕopskej únie, ktorej členmi je aj Slovenská republika. Európska únia je dnes spoločenstvom 27 demokratických štátov. O to viac sa v týchto dňoch hovorí o pojmoch ako presadzovanie demokracie, rovnosť národov, ochrana slobôd a ľudských práv, či rešpektovania ľudskej dôstojnosti. Aj my sme si dnešný deň pripomenuli dôležitosť práva každého na pokojný život nielen v Európe, ale aj na celom svete. Tvorbou vlajky nášho štátu sme si pripomenuli, že už 19 rokov sme súčasťou EÚ.

          • EXKURZIA AUSCHWITZ - KRAKOW

          • V dňoch 27. a 28. apríla  2023 sa dvadsiati študenti našej školy pripojili k svojim rovesníkom z Gymnázia A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši a spoločne absolvovali exkurziu v susednom Poľsku.

                            Prvým poznávacím cieľom dvojdňovej exkurzie bola návšteva bývalého koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau.  Vyše dvojhodinová prehliadka s odborným výkladom bola  veľmi náročná. Mali sme možnosť stáť zoči voči jednej z najtemnejších kapitol dejín 20. storočia.  Miesto aj po mnohých desaťročiach pôsobí depresívne a návštevník má pocit, že ho neustále sprevádzajú duše ľudí, ktorí tu našli svoju smrť.

                            Slnkom zaliaty druhý deň akoby chcel zahnať zlé obrazy a myšlienky. Študentov privítal Krakow, mesto poľských kráľov.  Ich kroky viedli popri Visle na  Wawelský hrad a neskôr na historický Rynek s radnicou, Sukiennicou (tržnicou) a ďalšími zaujímavými objektami.

             

          • Mladý Európan 2023

          •              Dňa 18. apríla 2023 sa v historických priestoroch starej radnice v Lučenci uskutočnilo regionálne kolo súťaže Mladý Európan 2023. Vo vedomostiach týkajúcich sa fungovania Európskej únie súťažilo desať trojčlenných stredoškolských tímov z okresov Detva, Lučenec, Krupina, Poltár a Rimavská Sobota.

                            Našu školu reprezentovalo odvážne trio dobrovoľníkov z 3. g triedy: Ján Baránek, Tomáš Holík a  Karin Hudecová. V priamej konfrontácii s rovesníkmi nakoniec obsadili 7. miesto.

                            Za reprezentáciu ďakujeme a k umiestneniu gratulujeme. 

          • ATLAS - Envirocena Nadácie VÚB

          • V minulom školskom roku sme na aplikovanej ekonómii vyrábali z textilného odpadu hračky pre psíkov. S projektom, "Recyklovanému textilu sme dali druhú šancu", sme sa zapojili do 3. ročníka súťaže o envirocenu Nadácie VÚB ATLAS. V kategórii Životné prostredie sme odbornú porotu zaujali a postúpili medzi úspešných finalistov. Dňa 13. 4. 2023 sa konalo vyhlásenie víťazov v krásnych historických priestoroch Fach-Pállfyho paláca v Bratislave, na ktorom žiačky Ela Kocková a Janka Cibuľová reprezentovali našu školu. Mali sme možnosť stretnúť niekoľko známych osobností a byť súčasťou natáčania relácie odovzdávania envirocien.  Získali sme množstvo zážitkov a utvrdili sme sa v tom, že v enviro aktivitách, zameraných na ochranu životného prostredia, budeme aj naďalej pokračovať. 

            Janka Cibuľová, 4. G

          • Oznam - Rekonštrukcia chodníkov - ul. ČSA a ul. M. R. Štefánika

          • Mesto Krupina
            zastúpené Ing. Radoslavom Vazanom, primátorom mesta týmto oznamuje občanom mesta, že dňom 03.04.2023 začína spoločnosť AGRICOLO s.r.o. Prievidza s rekonštrukciu chodníkov na ulici ČSA a ulici M. R. Štefánika. Predmetné práce budú pozostávať z rekonštrukcie súčasného poškodeného povrchu chodníkov, úpravy poklopov existujúcich šácht a výmeny obrubníkov.


            V zmysle týchto skutočností chceme občanov, najmä však obyvateľov a užívateľov priľahlých nehnuteľností požiadať o maximálnu ohľaduplnosť a súčinnosť počas obmedzení vzniknutých v súvislosti s realizáciou uvedeného diela, ale najmä o maximálnu obozretnosť, aby nedošlo k ohrozeniu bezpečnosti a ochrany verejného zdravia.


            Je potrebné dodržiavať všetky obmedzenia a plne rešpektovať dočasné dopravné značenie umiestnené na dotknutých miestnych komunikáciách!


            Ďakujeme za porozumenie.


            Mestský úrad Krupina
            Oddelenie výstavby, životného prostredia a rozvoja mesta

          • Výstava COSMOS DISCOVERY

          • Dňa 22. 03. 2023 žiaci nášho gymnázia opäť navštívili Bratislavu, kde si prezreli  výstavu COSMOS DISCOVERY, ktorá vznikla v spolupráci s americkou NASA, múzeom a vzdelávacím centrom Cosmosphere.

            Výstava ich previedla históriou pilotovaných letov do vesmíru od ich začiatkov až po súčasné a plánované misie.

            Prezreli si stovky originálnych artefaktov z USA a Ruska, ktoré boli vo vesmíre, jedinečnú zbierku skafandrov a skutočné modely vesmírnych lodí, raketoplánov či rakiet. Dozvedeli sa o najnovších projektoch, na ktorých spolupracujú národné vesmírne agentúry s najvyspelejšími súkromnými spoločnosťami s cieľom dosiahnuť spoločný cieľ - kolonizáciu Mesiaca a neskôr pilotované lety na Mars.

             

            Cosmos Discovery

             

            Ide školský autobus,

            pred nami je cesty kus.

            Ideme do Bratislavy

            až na Cosmos Discovery.

             

            Astronauti, rakety,

            spoznávame planéty.

            Každý sa len pozerá,

            super to tu vyzerá.

             

            Nestrácame nikto čas,

            rýchlo fotí každý z nás.

            Skafander si obliecť chceme,

            no, bohužiaľ, nemôžeme.

             

            Kus Mesiaca,

            je to ale krása,

            je tu všetko,

            dokonca aj NASA.

             

            Armstrong a aj Gagarin,

            kozmonauti z rôznych krajín.

            Kozmonauti z krajín veľa,

            je tu aj náš Ivan Bella.

             

            Pýšiť sa tým už môžeme,

            o vesmíre veľa vieme.

            Ešte chvíľka zostáva,

            každý sa tu zabáva.

             

            Virtuálna realita,

            každý z nás ju vrelo víta.

            Let raketou, horská drahá,

            nik ani chvíľu neváha.

             

            Avion je miesto snov,

            vraciame sa z nákupov.

            Ideme unavení späť domov

            po dlhom dni.

            Ideme z Bratislavy,

            vraciame sa z výstavy.

                           

                                           Baška Melichová

          • Beseda na tému kritické myslenie

          • Dňa 22. 3. 2023 prišli na naše gymnázium pán Ing. Pavol Gejdoš, PhD a pani Ing. Petra Lesníková, PhD z Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene. Prvá časť besedy bola zameraná na kritické myslenie, kde sa žiaci 3. a 4. ročníka dozvedeli čo je kritické myslenie, prečo je dôležité a aké zručnosti by sme mali mať. V druhej časti besedy boli žiakom ponúknuté informácie o možnosti štúdia na Katedre ekonomiky, manažmentu a podnikania, dozvedeli sa aké mimoškolské aktivity katedra ponúka a v závere besedy bol odmenený žiak 4.ročníka za aktivitu a zapájanie sa do diskusie.

            Lucia Čiaková, 4.G

          • Návšteva dvoch inštitúcií v našom meste

          • Dnešný deň strávili študenti 1. ročníka v dvoch inštitúciách nášho mesta. Hneď ráno sme navštívili Múzeum Andreja Sládkoviča, kde sme mali možnosť vidieť výstavu - Mučiace nástroje v stredoveku. Pán historik PhDr. Miroslav Lukáč nás oboznámil s mučiacimi nástrojmi, spôsoboch mučenia, dozvedeli sme sa aj o procesoch s čarodejnicami. V druhej časti návštevy sme navštívili podzemné priestory pod múzeom.

            Druhá naša zastávka bola v našej Mestskej knižnici. V úvode sme sa oboznámili s témou Hoax, študenti následne riešili aj kvíz. Ich hlavnou úlohou bola skupinová práca s cieľom vytvoriť komiks na ľubovoľnú tému. Študenti milo prekvapili. Boli kreatívni a nápadití. Výsledný komiks každá skupina odprezentovala. Videli sme komiks na tému láska, lyžiarsky výcvik, nákup triedneho maskota v Ikei. Posledná skupina opísala ranný zážitok v Múzeu A. Sládkoviča, kde videli netopiera. Ďakujeme p. Mgr. Janekovej a p. Hrončekovej za príjemnú atmosféru.

          • Dnes na hodine umenia a kultúry

          • Dnes (13.03. 2023) sme mali na hodine Umenie a kultúry návštevu. V rámci témy spoločenská etiketa sme mali besedu na tému Spoločenská etiketa a diplomatický protokol. Šudenti 1. ročníka mali možnosť oboznámiť sa s jednotlivými oblasťami etikety v podaní našej bývalej absolventky - Dorotky Francisciovej, ktorá študuje na Paneurópskej vysokej škole - Fakulta práva, odbor - Medzinarodné vzťahy a diplomacia. V druhej časti jej prednášky sa dotkla aj dipomatického protokolu. Študenti sa dozvedeli zaujímavosti na témy: etiketa stolovania, dress code, prednostné poradie, spoločenské podniky, diplomacia všeobecne. Zaujali nás zaujímavosti o protokole pri stretnutiach vysokých politických predstaviteľov, protokol pri návšteve pápeža. V závere sme sa oboznánili so slovenskou diplomaciou, funkciách v diplomacii a štátnych návštevách. Slovo diplomacia dávno tak nerezonovalo v médiach a verejnom živote ako v týchto časoch, keď u našich susedov stále prebieha vojnový konflikt. Ďakujeme Dodke za jej prínos do tejto témy.

          • Lyžiarsky kurz, Donovaly

          • Šup, lyžiarske nohavice,

            na chvíľu preč od lavice,

            v zdravom tele zdravý duch,

            pôjdeme na čerstvý vzduch.

             

            Zlyžujeme Donovaly,

            aby sme zdraví zostali.

            Gymnázium aj SOŠka,

            lyžovačka nepočká.

             

            Celý týždeň na lyžiach,

            z kopca nikto nemá strach.

            Ubieha nám deň po dni,

            lyžiari sme perfektní.

             

            Odhodlania veľa máme,

            po páde sa nevzdávame.

            Aj keď sme popadali,

            sme profesionáli.

             

            Úžasní sme stále boli,

            celé telo už nás bolí,

            na seba sme hrdí všetci,

            že sme zvládli super veci.

             

            Dobre sme sa spolu mali,

            ešte by sme lyžovali.

            Šup, z lyžiarskych nohavíc,

            vraciame sa do lavíc.

             

                          Baška Melichová

          • Moodboost

          • Sme študentská firma MOODBOOST š. f., ktorú založili žiaci 3. G v rámci podnikateľského vzdelávania na hodinách aplikovanej ekonómie. Naše produkty sú zamerané na kvalitu duševného zdravia. Vyrábame spoločenskú zábavnú hru Náladička a cukríky CANDYBOOST. Cukríky sú vyrobené z ovocia, byliniek a želatíny. Spoločenská hra Náladička obsahuje hracie drevené kocky s tváričkami a papierové karty s úlohami pre hráčov, ktoré po ich splnení navodia bezstresovú veselú náladu. Veríme, že o naše produkty bude záujem.

             

            Michal FaltániViceprezident marketingu 3. G

          • Ekonomická olympiáda

          • Dňa 1. februára 2023 sa konalo krajské kole súťaže Ekonomickej olympiády, ktorú každoročne organizuje INESS, za účelom podpory finančnej gramotnosti žiakov. Súťaž sa konala v priestoroch Ekonomickej fakulty UMB v B. Bystrici. Do krajského kola súťaže postúpili žiaci, ktorí v školskom kole dosiahli stanovený limit percenta úspešnosti. V konkurencii 869 zúčastnených žiakov stredoslovenského kraja sa medzi 60 najúspešnejších riešiteľov zaradili naše žiačky 4. ročníka Janka Cibuľová, Elka Kocková a Ninka Matušovová. Vyhodnotenie testov bude zverejnené v apríli. 50 súťažiacich s najlepšími výsledkami postúpi do celoslovenského finále, ktoré sa bude konať v máji.
            Žiaci umiestnení v konečnej vyhodnocovacej listine do päťdesiateho percentilu, budú prijatí na
            štúdium EF UMB v B. Bystrici bez prijímacích skúšok. Výsledky zohľadňujú aj iné vysoké
            školy s ekonomickým zameraním.